Varend Redden

Vletroeien Rotterdam

vr 67x68Rotterdam - Zaterdag 1 juni was de eerste wedstrijd vletroeien voor de reddingsbrigade IJsselstein. Dit jaar hebben we 5 actieve teams. 2 heren, 1 dames en 2 jeugd teams. De eerste wedstrijd was op aan de Maasvlakte te Rotterdam, voor vele een nieuwe evaring omdat de wedstrijd op zee was. Dit jaar hebben we na lange tijd weer 2 jeugd teams, ook voor hun was het even wennen, van trainingen op de IJssel naar een wedstrijd op een ruige zee.

Heren 1 die het jaar vorig jaar afsloot met het Nederlands kampioenschap op zak is het seizoen goed begonnen met een eerste plek. Heren 2 waren op 2 seconde na derde. Dames die vorig jaar als tweede eindigde in het Nederlandse klassement, is ook dit jaar goed gestart met een eerste plaats. Jeugd 1 is tweede geworden en Jeugd 2 is derde geworden .

22 juni is de tweede wedstrijd in Petten, iedereen zal weer zijn best doen om met prijzen naar huis te gaan.

roeien

Filmpjes Serious Rescue

vr_67x68Afgelopen december heeft de RBIJ meegedaan met de actie Serious Rescue. De actie met de diverse reddingsbrigades heeft maar liefst 17.500 euro opgehaald. Ondertussen zijn de nodige filmpjes over het evenement op Internet verschen, daarom hier nog een kort overzicht van de online fimpjes:

Er komt nog een evaluatie en wie weet een vervolg in 2011

Varsity 127

vr_67x68Houten - Zondag 11 april 2010 is het bewakingsseizoen voor de RBIJ weer begonnen met de jaarlijkse bewaking van de Varsity. De Varsity is een studentenroeiwedstrijd op het Amsterdam Rijnkanaal bij Houten. De Varsity betekent altijd vroeg opstaan en laat weer thuis. Dit jaar verzamelde we om 06:15 bij het botenhuis en rond 21:00 uur waren we weer thuis. Een lange dag, maar dit jaar weer lekker weer.

Naast de terugkerende activiteiten op de kant (studenten die graspollen en bier naar elkaar gooien, de vlaggen stelen en de brug beklimmen) moesten wij ons natuurlijk bezig houden met de activiteiten op en in het water. Vooral aan het eind van de dag als de finale (De oude vier) geroeid wordt, wordt het spannend. De leden van de winnende studenten roeivereniging springen in het water met enkel nog een stropdas om. Erg koud bij 11 graden watertemperatuur.

Dit jaar lag Skadi al ruim voorop, waardoor de leden al vroeg in het water sprongen. Hierdoor ontstond een gevaar waarbij de andere achterliggende boten door de zwemmers heen moeten. Deze roeiboten kunnen echter niet snel stoppen. In dit filmpje (vanaf minuut 6) kan je de finish van Skadi zien en zie je vervolgens de boot van Nereus nog hard binnenkomen waardoor iemand bijna een roeiriem voor z'n hoofd krijgt en een andere zwemmer onder water raakt, maar ook direct weer boven komt. Gelukkig alles weer goed afgelopen. Volgens de Telegraaf hebben we zelfs de zwemmer uit het water gehaald en veilig naar de kant gebracht.

Foto's van de varsity kan je HIER bekijken.

Druk weekend achter de rug

vr_67x68IJsselstein/Houten/Haarlem - Afgelopen weekend heeft de RBIJ een druk weekend achter de rug. Veel varend redders en onderwatersporters waren actief bij meerdere bewakingen en een oefening. Zo moesten we de sinterklaasintochten in IJsselstein en Houten. Hier waren vier boten bij betrokken, 3 van IJsselstein en 1 van Houten. Ook waren bij deze bewakingen duikers aanwezig. Deze duikers zouden ingezet kunnen worden als we onder water moesten gaan zoeken.

Daarnaast is een team Bondsschippers van de RBIJ naar een rampenoefening in Haarlem geweest. Bij deze oefening moest het team samenwerken met meerdere andere brigades. Een aantal oefeningen werden hier uitgevoerd, waaronder het evacueren van mensen uit een rampgebied of van een gebouw. Daarbij waren er ook slachtoffers die niet meer konden lopen of andere verwondingen hadden. Het team

Nieuwe boot in gebruik

IJsselstein - Afgelopen weekend is de nieuwe boot in gebruik genomen. De nieuwe Capelli (YSS-1-29) werd op zaterdag 10 april bij Svenson opgehaald zodat deze bij de Varsity 127 op zondag ingezet kon gaan worden. De boot is aangepast naar onze wensen en zo is de EHBO koffer bevestigd, mobilofoon ingebouwd, kabels weggewerkt, luikje verstevigd.

De zondag erop werd de boot bij de Zuidersluis in Nieuwegein (Rijkswaterstaat) te water gelaten. En verrassing... De boot bleef drijven! We wensen de Capelli een behouden vaart!

Foto's kan je HIER bekijken.

rbij_vr_20100410_163528rbij_vr_20100410_160644 vr_67x68